Ennen rakentamista on tärkeää tehdä kustannusarvio. Toisinaan tuo arvio ylittyy, mutta ainakin kustannusarvio on yleensä suuntaa-antava ja auttaa arvioimaan budjettia. Rakennuskustannuksiin on mahdollistaa vaikuttaa eniten rakennuksen suunnitteluvaiheessa. Kaikki rakennuksen kokoon, tilojen käyttötarkoitukseen ja laatuun liittyvät päätökset tehdään nimittäin silloin.
Kustannusarvio on ehdottomasti yksi tärkeimmistä suunnitelmista, mitä tehdään ennen rakentamista. Toki kustannusarviota voi muuttaa kesken rakentamisen, jos jotkin kuluista ylittyvät tai joihinkin sen sijaan kuluu vähemmän rahaa. Kaikista eniten rahaa vieviä rakentamisen osioita ovat LVI-työt ja arkkitehdin palkat. Näiden lisäksi tietenkin myös ammattilaisten palkkaaminen ja tarvikkeet ottavat oman osansa. Lopullisesta kustannusarviosta selviää yksityiskohtaisesti muun muassa, mistä materiaaleista talo on tehty ja mitä ulkopuolista työvoimaa rakentamisessa on käytetty.
Vaihtelevat kustannukset
Rakentamisessa on useita eri vaiheita, joiden kustannukset täytyy selvittää. Tilaratkaisut ovat suuressa roolissa kustannusten kokonaisuudessa. Mitä enemmän neliöitä taloon tulee, sitä kalliimmaksi se luonnollisesti tulee. On järkevää miettiä sitä, kuinka paljon neliöitä oikeasti tarvitaan siten, että huoneista ja muista tiloista tulee sopivan kokoisia. Joskus kaksikerroksinen tai esimerkiksi kellarin tai ullakon sisällään pitävä koti voi olla paljon edullisempi kuin se, että saman määrän neliöitä laittaisi yhteen kerrokseen. Kerrokset ovat siis edullisia aputiloja.
Suunnittelu maksaa pahimmillaan suuria summia. Jos talosta haluaa uniikin ja sen suunnittelee arkkitehti, voi pelkän luonnoksen hinnaksi tulla useita tuhansia euroja. Halvemmalla talon saa käyttämällä valmiiksi suunniteltua talopakettia. Nykyään talopaketteja on moneen lähtöön. Taloja saa aina pienemmistä perustaloista suuriin luksustaloihin. Myös talon ulkomuoto ratkaisee paljon. Jos talossa on esimerkiksi pyöreitä kulmia tai useita kattolappeita, tulee se suoranaisesti vaikuttamaan hintaan. Mitä monimutkaisempi talo siis on, sitä enemmän sen rakentaminen tulee myös maksamaan.
Nykyään myös lämmitysmuoto vaikuttaa paljon rakennuskustannuksiin. Maalämpö on edullinen ja maksaa itsensä takaisin jossain vaiheessa, mutta rakennusvaiheessa maalämpö on kallis ratkaisu. Sitä ei myöskään ole mahdollista asentaa kaikkiin taloihin, sillä maaperän on oltava oikeanlainen maalämpöä varten. Suora sähkölämmitys on edullisin asentaa, mutta varsinkin suurissa omakotitaloissa sähkökustannukset kohoavat sen myötä. Se ei siis välttämättä ole enää paras ratkaisu tänä päivänä.